věděli jste, že…?

Původ slova čaj vychází z čínského slova, respektive symbolu „tu (tchu)“. Později „jia (tia)“. Z „jia“ se později stalo „ča (čcha)“ a vznikl slovanský název tak jak jej všichni známe, tedy „ČAJ“.

Čaj je druhý nejoblíbenější nápoj hned po vodě.

Až do 4. stol. n. l. se příprava čaje významně lišila, přidávala se cibule a zázvor a tato směs se podávala jako lék.

Tradiční příprava čaje Matcha za pomocí toho nejlepšího náčiní, trvá až 4 hodiny!

V Tibetu se dodnes pije čaj s rozpuštěným jačím máslem a se solí, v takto nehostinných a chladných podmínkách má takto připravený čaj své opodstatnění. Obsahuje tuk, sacharidy i sůl. (Je to v podstatě polévka z čaje.)

Rusko se s čajem seznámilo v roce 1618, kdy tehdejší car dostal darem několik beden čínského čaje od čínského velvyslance.

Čaj tradičně sbírají / sklízejí až na Afriku výhradně ženy.

Jeden sběrač dokáže za den sklidit asi 20 kg čaje, což je zhruba 5 kg čaje v suchém stavu.

Černý čaj je ve skutečnosti Puerh (alespoň podle Číny) a černým čajem jsou v Evropě označovány čaje červené.

Typickým Anglickým čajem je jistě Earl Grey, ale málokdo ví, že recept na tento čaj (černý čaj ovoněný bergamotovým olejem, podávaný s mlékem na zjemnění chuti) pochází z Číny! Angličan Charles Earl Grey získal tento recept od jednoho čínského mandarína když pobýval v Číně na služební cestě.